Ben je zwanger na een miskraam?

Toen de datum van onze eerste afspraak eraan kwam, merkte Marije dat ze begon te twijfelen. Ze voelde zich steeds beter, was weer wat uurtjes aan het opbouwen en misschien raad je het al … ze bleek zwanger te zijn!

schedule 31 mei 2024
bookmark_border
create

Ben je zwanger na een miskraam?

“Moet ik de begeleiding niet gewoon afzeggen? … ik ben weer zwanger!”

Marije belde een tijdje geleden voor een kennismakingsgesprek. Ze merkte dat de miskraam van het afgelopen jaar veel meer met haar deed dan ze van te voren kon bedenken. Ze vertelde dat juist vaak moest huilen op momenten als het haar echt niet uit kwam. Het verdrietige gevoel overheerste bijvoorbeeld ineens midden tijdens een vergadering of zomaar in de auto voor het rode stoplicht. Maar ook tijdens haar werk in de hulpverlening.

Marije schrok van haarzelf dat de miskraam zoveel met haar deed. Veel meer dan ze dacht, of eigenlijk ook wilde. Ze voelde zich lichamelijk best wel goed, de miskraam was inmiddels al weer wat maanden geleden, maar het niet kunnen slapen, de tranen die zo hoog zaten, het steeds weer terugkerende downgevoel maakten dat ze even afstand nam van haar werk. “Waarom vliegt alles me zo aan? “

In die tijd dat ze ‘even thuis zat’ nam Marije contact op. Marije maakte in dit gesprek gelijk het besluit om het kortdurende traject te gaan volgen. Ze wilde dolgraag weer kunnen functioneren op haar werk. We planden gelijk de eerste twee afspraken. Zo gezegd zo gedaan.

Toen de datum van onze eerste afspraak eraan kwam, merkte Marije dat ze begon te twijfelen. Ze voelde zich steeds beter, was weer wat uurtjes aan het opbouwen en misschien raad je het al … ze bleek zwanger te zijn!

En daarmee begon ook het irritante heen-en-weer-geslinger. Stemmetjes in haar hoofd die zeiden ‘bel die afspraken maar af, je bent weer zwanger, daar moet je blij mee zijn en die begeleiding heb je niet meer nodig, maar mijn tranen zitten me nog zo hoog, wel afzeggen, niet afzeggen, wel afzeggen, niet …’.

Marije besloot om de afspraak niet af te zeggen en gewoon te gaan. En wat was ze daar blij mee!

Ze vertelde direct aan het begin van onze eerste ontmoeting dat ze zwanger was. En dat ze dacht dat het verdriet van de miskraam er ook niet meer echt was. Ze vertelde eerlijk van haar twijfel of ze dit dan wel moest doen.

Tijdens het traject merkte Marije dat het verdriet van deze miskraam er zeker nog was. En ze merkte ook hoe waardevol het is om juist nu ze zwanger is dit traject wel te volgen.

“Dit had ik voor geen goud willen missen! Hoe heb ik kunnen twijfelen of ik het wel door moest laten gaan?”

Het is begrijpelijk dat Marije twijfelt. En wat heeft ze er goed aan gedaan om juist nu ze zwanger is toch dit kortdurende traject te volgen. Tijdens het traject merkte Marije dat deze nieuwe zwangerschap de vorige miskraam niet hoeft weg te poetsen maar dat het beide bestaat. En ze heeft nieuwe handvaten gekregen hoe ze met volle aandacht en liefde zwanger kan zijn van dit nieuwe kindje.

Marije gaf zelf hele mooie woorden aan dit traject. “Het hoofdstuk van de miskraam heb ik ‘uit’. De volgende bladzijde is omgeslagen, het nieuwe hoofdstuk is gestart. Het hoofdstuk van de miskraam blijft wel onderdeel van dit boek. Ik kijk nu met liefde terug naar dit hoofdstuk, ik blader af en toe zelfs nog terug maar ik durf ook vérder te lezen in dit nieuwe hoofdstuk.”

Prachtig toch?

En jij, ben je opnieuw zwanger na een miskraam? Misschien is dit juist wel de tijd om liefdevolle aandacht te geven aan je miskraam.

Je bent van harte welkom voor het kortdurende traject van Stilbegin Coaching om met vertrouwen deze nieuwe zwangerschap te ervaren. Je bent niet de eerste die juist tijdens haar zwangerschap kiest voor dit kortdurende traject van Stilbegin Coaching.

Nieuwsgierig of Stilbegin Coaching jou kan helpen?

We hebben altijd eerst een telefoongesprek om te kijken of en hoe ik voor jou helpend kan zijn.

Spreek ik je snel? Schroom niet hè.

Lieve groetjes Annemarie